(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
the.art.of.fame. Mal ni kami di sini. Jom jom jom. 
#gobox #goboxconcept #jommakan #mak

Mal ni kami di sini. Jom jom jom. #gobox #goboxconcept #jommakan #makansini #santai #artoffame #FiDiDuo #kualalumpur

Share 0 0
wisyahlove_402. MAGGI PEDAS GILER CHALLENGE
.
.
.
.
Sebenarnya kita orang mmg tk makan

MAGGI PEDAS GILER CHALLENGE . . . . Sebenarnya kita orang mmg tk makan pedas tapi kita orang nk jugak buat challenge nii. So jangn lupa like follow @wisyahlove_402 and jangan lupa like video ni okey. Jangan skip and tengok sampai habis.bye #maggipedasgiler #pedas #denganbff #jommakan #15september2019

Share 3 0

Berusaha lah sekuat yang kau mampu Karena hasil tidak pernah mengkhianati usaha #NomNomSnack #burrito #chickenteriyaki #chicken #viralbanget #jajananhits #snacktanjungpinang #kulinertanjungpinang #batambintan #jommakan

Share 5 0
resepi_iamudah. Picit Like ye kak ❤️🥰
• • • • • •
Walnut Carrot Cake cair dimulut 😍�

Picit Like ye kak ❤️🥰 • • • • • • Walnut Carrot Cake cair dimulut 😍👍 . Bahan A : * 1 batang carrot (dibuang kulit & sagat kasar) * Kacang walnut (sy pakai letak je xde sukatan, yg mana suka walnut lebih, blh isi lebih. Kacang ape pun blh guna ye. Make sure bakar dulu dlm oven, selama 10 minit, suhu 160°c) . Bahan B (campur semua & ayak) : * 300g tepung Bluekey (sy guna tepung gandum je) * 1sb baking powder * 1sk soda bikarbonat * 1sk cinnamon ground . Bahan C (bahan blend) : * 2-3 biji telur gred A * 2 cwn minyak jagung * 1sb ovalette * 1 1/2 cwn gula (sy pakai 1 cwn je sbb xsuka manis, tp rasa cake just nice.) * Secubit garam. . Cara-cara : . 1) Masukkan bahan C ke dalam blender & kisar (telur + gula + ovallette, 3 minit dan baru masukkan minyak jagung beserta garam, blend lg 2 minit) 2) Tuang adunan yg diblend td ke dlm mangkuk besar. 3) Masukkan carrot & kacang walnut. Gaul sebati. 4) Masukkan tepung sedikit demi sedikit & kaup balik hingga sebati. 5) Dah sebati, tuang adunan ke dlm loyang yg di alas parchment paper. 6) Bakar dgn suhu oven 160°c selama 45-50 minit (menggunakan api atas bawah) . Tips : * Hentakkan loyang setelah adunan dimasukkan ke dlm loyang utk mengelakkan gelembung udara. * Pastikan oven dipanaskan dulu selama 10 minit sblm kek dibakar * Setelah cake masak, blh check menggunakan lidi utk pastikan cake dah betul betul masak & buka pintu oven sikit, biarkan cake sejuk. . Cream cheese topping (blend): * 250g Tatura cream cheese * 5-6 sb susu pekat . - Dah siap & cake pun dah sejuk, blhlah sapu atas carrot cake tadi. - Siap! . Selamat mencuba semua! 😘 . kredit Shima Mahmud . Jom follow @resepi_iamudah 🥰 Nasib baik 🧡

Share 17 1
Advertisement
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
resepi_dapur_bunda. Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊
• • • • • •
RED VELVET CHEESE 
By. @ummik

Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊 • • • • • • RED VELVET CHEESE By. @ummikitchen88 RED VELVET BAHAN A 1 CAWAN SUSU FULL CREAM 1 SB CUKA 1 SB PEWARNA MERAH BAHAN B 3 CAWAN TEPUNG NAIK SENDIRI 2 SB SERBUK KOKO *AYAK BAHAN C 250 GM BUTTER 1 CAWAN GULA 4 BIJI TELUR GRED A MULA2 PUTAR BUTTER BERSAMA GULA SAMPAI KEMBANG.. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU(SELANG 1 MINIT) BILA DAH SEBATU MASUKKAN BAHAN B DAN BAHAN A SECARA SELANG SELI.. SEDIAKAN LOYANG DAN LAPIK BAKING PAPER.. TUANG ADUNAN DAN LETAK ADUNAN CHEESE.. LOREKKAN IKUT KREATIVITI MASING2 PANASKAN OVEN 160 BERSAMA AIR PANAS DAN BAKAR SELAMA 30 MINIT ATAU HINGGA MASAK RESEPI CHEESE 250 GM CREAM CHEESE 2 BIJI TELUR GRED A 1 SK CREAMMY VANILLA 1/2 CAWAN GULA . Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda

Share 37 2
salina_johari. Apabila yis mauripan bertukar menjadi apam gula merah 😄
.

Nanti resi

Apabila yis mauripan bertukar menjadi apam gula merah 😄 . Nanti resipi kita share kat www.salinajohari.com ☺️ . #resipimudah #jommakan #kuihkampung #kbba9 #salinajoharidotcom

Share 8 0

SAYUR CAMPUR TOFU TELUR 🔹 Bismillahirrahmanirrahim 😍😍😍 Tengok kak @leezaramzi masak sayo camni sedap pulak...TQ kak share resepinye..sedap btl 😍😍👍 BAHAN2 🔹 2 bunch broccoli 2 btg carrot 3 tiub egg tofu (gaul dgn tepung beras) 2 peket cendawan inoki 5 ekor udang 1 sb tepung jagung (bancuh dgn air) 1 ketul kiub ayam (knorr) 1 sb rasa sifu #rasasifu 1 biji bwg merah besar (dihiris) 4 ulas bwg putih (dihiris) 1 biji cili merah besar (dihiris) CARA MASAK 1. Celup egg tofu dgn tepung beras, goreng dgn minyak yg panas..angkat ketepikan. 2. Tumis bahan2 hiris & kiub ayam hingga garing. Masukkan carrot & udang. 3. Masukkan broccoli dan air tepung jagung. Gaul rata, masukkan cendawan inoki. Taburkan perencah rasa sifu. Gaul rata & tutup api. 4. Masukkan egg tofu yg telah di goreng tadi. . Sedia di hidang 😍 🔹️ Nota: Saya tak letak garam sebab kiub ayam & rasa sifu dah masin. . #1509919 #sayamasak #sayamasakstylesaya #sedap #resepikampung #sedapgiler #sedapsangat #jommakan #jommasak #kakimakan #kegemaran #foodpornmalaysia #foodphotography #alhamdulillah #syukur #majalahrasa #rasashare #kongsiresepi #instafood #igfood #instaphotoworld #videomasak #masakankampung #masakanmelayu #makanmakan #kuihtradisional #masakmasak #mahn #dapursunfloweroct

Share 300 8
dapurzulin. Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

Picit LOVE 💗 dulu ya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊 • • • • • • RESEPI MOCHA SWISS ROLL Bahan-bahan [A] : 3 biji telur gred A atau B 2 oz/ 60 gm/ 4 Tbsp gula kaster 1/2 tsp serbuk penaik 1/2 tsp asen vanilla 1/2 Tbsp ovallate 1.5 oz/ 5 Tbsp tepung gandum (timbang dan kemudian kurangkan 3 Tbsp tepung gandum ni) 3 Tbsp serbuk nescafe gold 1/2 Tbsp susu tepung Bahan-bahan lain : 2 oz/ 60 gm mentega (dicairkan dan disejukkan) Buttercream secukupnya Cara Membuat 1-Pukul bahan-bahan [A] dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan berkrim (lebih kurang 7-9 minit). 2-Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati dan rata. 3-Tuang adunan ke dalam loyang 11" X 8" yang telah dilapikkan dengan kertas kalis minyak dan ratakan permukaannya. 4-Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah. 5-Setelah selesai proses pembakaran, keluarkan kek dari oven. Biarkan sejuk seketika. 6-Letakkan sekeping kertas kalis minyak di permukaan kek dan terbalikkan kek ke atas permukaan yang rata. Bahagian bawah kek kini berada di atas Tarik perlahan kertas alas pembakaran tadi. 7-Sapukan permukaan kek dengan buttercream secara lemah lembut. 8-Gulung kek dengan cermat. Moccha Swiss Roll sedia untuk di hidang... Selamat mencuba #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

Share 23 0
dapurzulin. Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

Picit LOVE 💗 dulu ya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊 • • • • • • Kek cheese 3 bahan.. bila mkn akan smpai ke bintang dan bila dh abis kunyah pasti akan kembali semula ke dunia realiti.. Jom nk share kek cheese 3bahan ni gan you all Bahan2 Telur 3biji Cream cheese tatura 120gm Susu pekat 120gm Kalau nk wat loyang besar kali kan jela dua Mula asingkan kuning telur Then maringue telur putih tu...nak tahu dh meringue belum sila try telengkup kat atas kepala kalau jatuh tu mknanye x jd maringue hmpa...kalau x jatuh tu thniah anda berjaya hahahaha Pastu bekas lain putarkan cream chese n susu Dan msukam kuning telur Dan last sekali msukan maringue td dn kaup2 je gan senduk smpai sebati Panas kan oven pd suhu 150 selama 10minit Then amik dulang isi air separuh letak dlm oven dan letak loyang kek atas dulang tu n bakar pd suhu 160 selama 30 minit Selepas 30minit trunkan suhu kpd 150 selama 25minit Then after dh siap bunyi ceking bunyi loceng oven tu ...plzz bukak sikit pintu oven n biar kan selama 15minit bru keluarkan dia. . Kredit: Ain Haqimm Noor Aien . #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

Share 63 0

SAYUR CAMPUR TOFU TELUR 🔹 Bismillahirrahmanirrahim 😍😍😍 Tengok kak @leezaramzi masak sayo camni sedap pulak...TQ kak share resepinye..sedap btl 😍😍👍 BAHAN2 🔹 2 bunch broccoli 2 btg carrot 3 tiub egg tofu (gaul dgn tepung beras) 2 peket cendawan inoki 5 ekor udang 1 sb tepung jagung (bancuh dgn air) 1 ketul kiub ayam (knorr) 1 sb rasa sifu #rasasifu 1 biji bwg merah besar (dihiris) 4 ulas bwg putih (dihiris) 1 biji cili merah besar (dihiris) CARA MASAK 1. Celup egg tofu dgn tepung beras, goreng dgn minyak yg panas..angkat ketepikan. 2. Tumis bahan2 hiris & kiub ayam hingga garing. Masukkan carrot & udang. 3. Masukkan broccoli dan air tepung jagung. Gaul rata, masukkan cendawan inoki. Taburkan perencah rasa sifu. Gaul rata & tutup api. 4. Masukkan egg tofu yg telah di goreng tadi. . Sedia di hidang 😍 🔹️ Nota: Saya tak letak garam sebab kiub ayam & rasa sifu dah masin. . #1509919 #sayamasak #sayamasakstylesaya #sedap #resepikampung #sedapgiler #sedapsangat #jommakan #jommasak #kakimakan #kegemaran #foodpornmalaysia #foodphotography #alhamdulillah #syukur #majalahrasa #rasashare #kongsiresepi #instafood #igfood #instaphotoworld #videomasak #masakankampung #masakanmelayu #makanmakan #kuihtradisional #masakmasak #mahn #dapursunfloweroct

Share 311 26
dapurzulin. Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

Picit LOVE 💗 dulu ya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊 • • • • • • BAHAN KEK COKLAT MOIST Bahan A * 11/2 cawan tepung gandum * 1 cawan serbuk koko * 1 sudu kecil baking powder * 1 sudu kecil soda bikarbonat ( Semua bahan diatas diayak) Bahan B * 3 biji telur (suhu bilik) * 1 sudu kecil esen vanila * 1 cawan gula (saya blend gula pasir) * 1/2 cawan susu pekat * 1 cawan minyak masak * Sedikit garam CARA MEMBUATNYA :- 1. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. 2. Satukan telur, gula, sedikit garam dan esen vanila dlm bekas. Pukul hingga kembang. 3. Masukkan minyak masak dan susu pekat. Pukul lagi hingga sebati. 4. Seterusnya masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi. (Bahan A) 5. Tuang adunan ke dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil. 6. Panaskan pengukus dan tunggu hingga airnya mendidih. 7. Masukkan kek dan kukus selama 1 jam 10 minit atau sehingga masak dengan api yang sederhana. Cara nak tahu kek masak atau belum, cucuk menggunakan lidi. Jika lidi bersih dan tak ada doh melekat, maksudnya kek dah masak. Balut tutup pengukus menggunakan kain untuk elak wap air menitis atas kek. 8. Angkat dan sejukkan kek seketika. Setelah sejuk barulah dipotong dan dihidangkan. *** Topping *** · 1/2 cawan serbuk koko · 1/2 cawan susu pekat · 1 sudu besar minyak masak / butter * Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan kacau sebati. * Kemudian kacau atas dapur dengan api yang perlahan hingga agak likat sedikit. * Sejukkan sebentar dan sapukan atas dan keliling kek yang telah sejuk. SELAMAT MENCUBA...😃 kredit: syazzniey #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

Share 53 0
resepimasaksedap. Nak lagi resepi? Follow 
@resepimasaksedap

Resepi Kek Lapis Kukus Kej

Nak lagi resepi? Follow @resepimasaksedap Resepi Kek Lapis Kukus Keju Brownies @travel_physio Bahan-Bahan: Bahan A – 500gm brownies mix 6 biji telur 100ml susu segar 100ml susu pekat manis Bahan B – 500gm krim keju – suhu bilik 100gm gula kaster 3 biji telur 1 sudu kecil esen vanila Loyang 9″ Cara Membuat: 1. Satukan bahan A dan putar dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan ringan. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. 2. Bahan B : Putar keju dan gula kaster hingga licin dan tidak berketul, masukkan telur satu persatu dan esen vanila. Pukul hingga rata. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 3. Alas dasar loyang dengan kertas minyak, sapu tepinya dengan majerin. Tuang 1 bahagian adunan brownies dan kukus selama 8 minit. 4. Angkat dan tuangkan adunan krim keju, kukus selama 8 minit. 5. Ulangi melapis adunan brownies dan keju hingga habis. LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM @resepimasaksedap

Share 80 1
dapursheila. Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

Picit LOVE 💗 dulu ya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊 • • • • • • Nona Manis Gula Merah sedappppppppp !!! Bahan A 1 cawan tepung gandum 1 cawan santan 1/2 cawan gula 1 biji telur Cara2: 👉Kacau rata dalam bekas guna whisk Bahan B 1/4 cawan tepung jagung 1/2 cawan gula merah 1/2 cawan air 1/2 cawan santan pekat Secubit garam Cara2: 1) Masak gula merah dengan 1/2 cawan air hingga larut..kemudian tapiskan.. Tuang dalam periuk bersama bahan diatas..kacau2 bagi sekata 2) Masak atas api perlahan..sentiasa kacau sampai likat..tutup api..suamkan sekejap 3) Campurkan bahan A tadi dalam periuk.. Kacau2 bagi sebati.. Nak mudah blenderkan..tuang dalam jag kecil Bahan C 1 kotak kecil santan kotak.. Kena campur dengan 1 cawan air untuk dapat 2 cawan santan tadi 3-4 sudu besar tepung gandum Sedikit je gula Sedikit garam (bahagian ni kena rasa masin sikit) Cara2: 1) Masuk bahan2 atas dalam peruik.. Kacau rata/sebati 2) Kemudian masak atas api perlahan sehingga likat/menggelegak.. Tutup api.. Tuang terus dalam botol sos kecil atau bekas yang sesuai untuk piping kat tengah kuih 3) Acuan lompang saiz besar sapu minyak.. Tuang adunan 3/4 acuan..paipkan putih di tengah2 adunan gula merah 4) Panaskan pengukus sehingga betul2 mendidih..kukus mesti 10 minit..api sederhana besar 5) Tunggu sejuk.. Boleh keluarkan nona manis ni dari acuan.. Selamat mencuba♥️ Resepi : Bang bob #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

Share 41 1
dapursheila. Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

Picit LOVE 💗 dulu ya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊 • • • • • • Cara Buat Bar Bounty 😋 Bahan-Bahan: + 400g coklat - Boleh guna coklat cadbury atau jenama lain. + Kelapa kering/parut + susu pekat manis Cara Membuat: 1. Cairkan coklat dengan kaedah double boiled. 2. Gaulkan kelapa dengan susu dan gumpalkan. Agak-agak sahaja berapa banyak kelapa dan susu supaya gumpalan tak terlalu basah atau terlalu kering. 3. Simpan sekejap bahan dalam peti sejuk lebih kurang 20 minit. 4. Keluarkan bar dan celupkan ke dalam coklat cair dan bekukan sekali lagi selama 15 minit. #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

Share 89 1
Advertisement
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
dapursheila. Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

Picit LOVE 💗 dulu ya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊 • • • • • • Puding Santan Buah Naga Putih 💚 By @dapur_kakzura . Bahan . 10g serbuk agar-agar hijau (brand Kijang) 4 cawan air 3/4 cawan gula 1 kotak santan 200ml + 1 cawan air 2 helai daun pandan Secubit garam 1-2 biji buah naga putih . Cara2 buat : . ▶️panaskan air hingga mendidih ▶️tuang serbuk agar-agar hijau..kacau rata ▶️masukkan gula..kacau larut gula ▶️masuk secubit garam..kacau rata..perlahankan api ▶️susun buah naga dlm acuan..tuang agar-agar hijau sama paras buah naga ▶️besarkan semula api agar-agar tadi..masuk santan kotak + 1 cawan air ▶️kemudian masuk daun pandan..boleh tambah secubit lagi garam untuk rasa lemak2 sedap ▶️masak hingga mendidih/membuak..tutup api ▶️tuang atas agar-agar hijau buah naga tadi ▶️dah agak nak beku..masukkan dlm peti sejuk ▶️keluarkan puding dari acuan..potong ikut suka..sedia menikmatinya sejuk2. #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

Share 33 0
khadijahzin. Ni dah mangkuk ke 3 hihi
Fevret kan..tp kena telan alfalfa dulu sbb al

Ni dah mangkuk ke 3 hihi Fevret kan..tp kena telan alfalfa dulu sbb alfalfa yg tinggi serat dia macam jala tapis gula, lemak, toksin, angin, kolesterol dari darah dan buang. Jadi lnsyallah xde la kencing manis, darah tinggi, hi cholestrol, lemak terlebih dsb. Itu yg guru saya ajar, pakar pemakanan, Dr Bruce Miller. Rujuk la buku2 dia. #jommakan #buburkacangdurian

Share 4 2
resepi_dapur_bunda. Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊
• • • • • •
Sedap kot. Main taram je tu,

Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊 • • • • • • Sedap kot. Main taram je tu, tersedap pulak. Guna bahan ape ade je, bayangkan cuma 5 bahan je. Ain bagi nama strawberry cheesecake roll. hihi suka ati je. . Bahan-bahan: . Strawberry Cheescake Rolls Bahan-bahan: 10 keping kulit popia 250g cream cheese 6 biji strawberry (potong kecil) 2 sudu besar gula aising 4 titik esen vanilla *Tambahan gula aising untuk ditabur . Cara-cara: . 1. Pukul cream cheese dengan gula sehingga kembang. 2. Sudukan cream cheese di atas kulit popia. 3. Letakkan buah strawberry di tengah cream cheese dan tutup dengan lapisan cream cheese lagi. 4. Lipat popia macam biasa dan goreng sehingga kekuningan. 5. Tabur dengan gula aising dan sedia untuk dihidang. . Kredit: Hurun`lin Malik . Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda

Share 64 1